Hva er greia med kulturell appropriasjon?

Poteter er en viktig del av den norske dietten, som de er for mange andre. Men poteter er ikke innfødt til Norge – eller til noe annet sted i Europa. Er det kulturell appropriasjon, eller kulturell drift? Se for deg et annet eksempel: En klesprodusent i sydlige India seller t-skjorter utsmykket med et maleri av en stammefolk sin gud. Stammen saksøker for å stoppe det. Hva er det som skiller kulturell appropriasjon fra andre tilfeller av kulturell drift?

Det er et komplisert spørsmål, for komplisert til å kunne diskuteres på noen minutter, eller med noen få ord. Videoen fremhever deler av svaret: kontekst betyr noe. Til tross fra hva enkelte forteller oss, bor vi ikke på en «flat verden». I vår verden er makt og resurser fordelt ulikt. Kulturell appropriasjon er avhengig av og foreviger ulikheten.

Det er kanskje aldri en god ting å lete etter lindring i fra stress og trykk i hverdagen med å fantasifullt «leke indianer», som Philip Deloria så fint sa. Men i 2013 kunne Red Haircrow publisere en artikkel om Tysklands indianer og ville vesten klubber i Indian Country Today under tittelen “Germany’s Obsession with American Indians is Touching – and Occasionally Surreal.”

Dette er ikke adjektivene jeg ville valgt å bruke for å beskrive en slik klubb i landet jeg bor i, USA, et land som har drevet med systematisk fortrenging og utryddelse av amerikanske urfolk, både kulturelt og fysisk.

Refleksjonsspørsmål

  1. På hvilke andre steder finner vi kulturell appropriasjon?
  2. Hvilke faktorer gjør det til appropriasjon?
  3. Hva gjør at det blir galt?
  4. Hva burde vi, i det samfunnet vi lever i, gjøre med det?

Litteraturliste

Alles, Gregory D. 2022. “What is the Deal with Cultural Appropriation?” In Indigenous Religious Traditions in Five Minutes, ed. Molly Bassett and Natalie Avalos, Sheffield, UK: Equinox, 120–122.

Borup, Jørn. 2020. “Who Owns Religion? Intersectionality, Identity Politics, and Cultural Appropriation in Postglobal Buddhism.” Numen 67(2–3):226–255

Brown, Michael F. 2003. Who Owns Native Culture? Cambridge, Mass.: Harvard University Press.

Deloria, Philip J. 1998. Playing Indian. New Haven: Yale University Press.

Nicklas, Pascal and Oliver Lindner (eds.). 2012. Adaptation and Cultural Appropriation: Literature, Film, and the Arts. Berlin: De Gruyter.

Young, James O. and Conrad G. Brunk (eds.). 2009. The Ethics of Cultural Appropriation, Malden, MA: Wiley-Blackwell.

Ziff, Bruce H. and Pratima V. Rao (eds.). 1997. Borrowed Power: Essays on Cultural Appropriation. New Brunswick: Rutgers University Press.

Andre interessante episoder