Hvordan har bar og bat mitzvah ritualet endret seg i moderne tid?

Bar eller bat mitzvah er et ritual i jødisk tradisjon som markerer en ung persons overgang fra å være barn til å være voksen, vanligvis i en alder av 12 eller 13. Etter denne overgangsfeiringen, hvor «bar» i bar mitzvah refererer til gutter og «bat» i bat mitzvah refererer til jenter, blir unge jøder ansvarlige for sine handlinger, bør være kjent med jødiske lover og skikker, og de kan delta fullt på alle områder av det jødiske religiøse livet. For eksempel kan de lede eller være en del av en «minyan» – et bønnequorum som inkluderer minimum 10 jødiske voksne, de kan vitne i en «beth din» – en rabbinsk domstol eller de kan gifte seg lovlig. De har også ansvaret for å følge de 613 budene i Toraen eller «mitsvot» i Toraen siden en «mitzvah» faktisk betyr et bud.

Praksis

Forberedelsene til bar/bat mitzvah kan ta opptil ett år. Vanligvis trenger barn å delta på sabbat og andre religiøse tjenester, være medlem av en synagoge og studere ved den hebraiske skolen. Noen foreldre bestemmer seg for å ansette bar/bat mitzvah-veiledere som hjelper barnet individuelt i forberedelsene til selve arrangementet. Barn oppfordres også til å lage sine egne veldedighets eller sosiale prosjekter kalt «mitzvah-prosjekter» for å hjelpe andre og styrke de jødiske verdiene: chessed (vennlighet), tzedakah (rettferdighet) og tikkun olam (reparasjon av verden).

Under feiringen av bar/bat mitzvah får barn en «aliyah» som betyr at de blir kalt opp til å lese eller synge fra en ukentlig del av Toraen. Vanligvis leser de de spesifikke delene fra Profetenes bok («haftarah»), men de kan også gi en «d’var Torah» som er deres diskusjon eller tolkning av teksten. I ortodokse synagoger er aliyot (som blir kalt opp for å lese Toraen) begrenset til gutter mens andre jødiske samfunn tillater egalitær deltakelse.

Inkluderende seremoni

Det siste århundret har ført til mange endringer i hvordan bar og bat mitzva utføres. Mange jødiske samfunn har gjort ritualet mer inkluderende når de gjelder kjønn, religiøst engasjement og funksjonshemmende barrierer.

I år, i 2022, markerer vi 100-årsjubileet for den første offentlige bat mitzvaen i USA. Mordecai Kaplan, en rabbiner og grunnlegger av den rekonstruksjonistiske grenen av jødedommen, bestemte seg for å organisere en bat mitzva-seremoni for datteren hans, Judith Kaplan. Selv om de første bat mitzvaene ikke var de samme som bar mitzvaer, var de et insentiv for å utvide kvinners deltakelse og lederskap i jødisk liv. Nå for tiden har bat mitzvaer utviklet seg og blitt en utbredt jødisk praksis og banet vei for jøder av alle kjønn for å feire sitt inntog inn i de voksnes rekker.

I den nyeste sesongen av den berømte New York City-baserte TV-serien «Sex and the City» sin oppfølger «And Just Like That» beveger hovedkarakterene Charlotte og Harry seg raskt fra bekymring over datteren Roses beslutning om å identifisere seg som en ikke-binær til å sikre seg en transrabbiner for å hjelpe til med å forberede Rocks «They/De Mitzvah» eller «B’nai mitzvah». Det er et økende behov for en kjønnsinkluderende versjon av seremonien, men selve den kjønnsbaserte naturen til det hebraiske språket gjør dette spesielt utfordrende. De nåværende beste fremgangsmåtene for inkluderende hebraisk inkluderer f.eks. bruk av kjønnsformer i flertall eller å lage nye former eller ord. I kildedelen kan du finne guider for mer inkluderende jødiske overgangsritualer, utarbeidet av for eksempel en organisasjon kalt Keshet som hjelper til med å bygge LGBTQ-bekreftende jødiske samfunn.

I tv-serien nekter Rock å gå gjennom seremonien og moren deres, Charlotte blir til slutt bat mitzvah i stedet for Rock. Det er også en økende interesse for voksne bar/bat mitzvaer for jøder som ikke fikk dem som barn fordi de for eksempel konverterte til jødedommen som voksne (som Charlotte), men som ønsker å feire og bekrefte sin jødiske identitet.

Humanistiske eller sekulære jøder oppfordrer barn til å skrive en artikkel om jødisk historie eller et hvilket som helst jødisk emne som interesserer dem, uten behov for å bli kalt opp til Toraen eller lese religiøse tekster.

Det finnes også bar/bat mitzva-programmer for ungdom med funksjonshemminger. De er skreddersydd for å gi hver gutt og jente en meningsfull, berikende pedagogisk opplevelse slik at de og deres familier kan feire denne viktige milepælen i det jødiske livet. Imidlertid blir de ofte ikke godkjent av ultraortodokse myndigheter, siden disse unge menneskene kanskje ikke når samme nivå av læring og modenhet som en person uten funksjonshemming.

Feiring/gaver

Bar/Bat mitzvah innebærer gledelige festligheter og et festmåltid med familie, venner og samfunnsmedlemmer. Noen ganger har festene spesielle temaer som ikke er relatert til religion og blir enda mer ekstravagante og dyrere enn bryllup. For eksempel, en amerikansk skuespillerinne, Mayim Bialik, kjent fra tv-serien “The Big Bang Theory” bestemte seg for å ha en bat mitzvah med vanntema siden navnet hennes betyr “vann” på hebraisk. Celebranten mottar gaver som penger, bøker eller religiøse gjenstander. En bat mitzvah-jente kunne få f.eks. sabbatslysestaker siden det å tenne lys for å velkomne sabbaten er tradisjonelt en kvinneplikt/mitzvah, og en bar mitzvah-gutt kan f.eks. få tefillin, et sett med små svarte lærbokser med lærremmer, båret av voksne jøder under bønner. Det er vanlig og spesielt omtenksomt å gi pengegaver i multipler av 18 siden tallet 18 er en hebraisk ekvivalent av «chai» som oversettes til «liv».

Refleksjonsspørsmål

 • Kjenner dere til noe ritual i andre tradisjoner som ligner på bar/bat mitzvah?
 • Hvorfor er det viktig for ungdom a ha et «overgangsritual»?
 • Hvordan kan bar/bat mitzvah bli mer inkluderende?
 • Kan voksne ha en bar/bat mitzvah?
 • Hvilket ansvar følger med bar/bat mitzvah?
 • Er det mulig for ikke-religiøse jøder å ha en bar/bat mitzvah?

Litteraturliste

 • Baker, Paula Eisenstein. “Judith Kaplan Eisenstein.” Shalvi/Hyman Encyclopedia of Jewish Women. 31 December 1999. Jewish Women’s Archive. https://jwa.org/encyclopedia/article/eisenstein-judith-kaplan.
 • Golinkin, David. “The Participation of Jewish Women in Public Rituals and Torah Study 1845––2010.” Nashim: A Journal of Jewish Women’s Studies & Gender Issues, no. 21 (2011): 46–66. https://doi.org/10.2979/nashim.21.46.
 • Hilton, Michael. Bar Mitzvah, a History. Philadelphia: Jewish Publication Society, 2014. muse.jhu.edu/book/30809.
 • Hyman, Paula E. and Carole B. Balin. “Bat Mitzvah: American Jewish Women.” Shalvi/Hyman Encyclopedia of Jewish Women. 23 June 2021. Jewish Women’s Archive. https://jwa.org/encyclopedia/article/bat-mitzvah-american-jewish-women.

Ekstra ressurser

Sex and the City:

 • And Just Like That | The Mitzvah Scene | HBO Max | S01E10 | [HD]

Inkluderende Bar/Bat Mitzvah:

 • Avigail fra Oslo er 12 år og viser hvordan hun forbereder seg til sin Bat Mitsva (Jødedommen i Norge)

Veiledninger:

Popkultur:

 • Mayim Bialiks tweet om hennes bat mitzva

Utdanningsressurser (timeplan):

Andre interessante episoder